Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları ve Döküntüler: Belirtiler, Enfeksiyonlar ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları ve Döküntüler: Belirtiler, Enfeksiyonlar ve Tedavi Yöntemleri Bebeklerde görülen cilt hastalıkları ve döküntüler, hassas bebek cildi üzerinde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen yaygın bir sorundur. Bu makalede, bebeklerde sık görülen cilt hastalıkları, döküntüler ve enfeksiyonlar ele alınmaktadır. Egzama, bebek sivilcesi, pişik, mantar enfeksiyonları gibi cilt sorunlarının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri açıklanmaktadır. Ayrıca, doğal tedavi yöntemleri ve cilt bakım önerileri de sunulmaktadır. Bu makale, bebeklerde cilt sorunlarıyla ilgili bilgi sağlayarak ebeveynlere rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, her cilt sorunu için doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları ve Döküntüler: Belirtiler, Enfeksiyonlar ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir, Bebeklerde Görülen Döküntüler Ve Enfeksiyonlar
Yaklaşık 3 binden fazla cilt hastalığı bilinmektedir ancak bunlardan bazıları sıklıkla görülen cilt hastalıklarıdır. Deri vücudu ve organları koruyan korucu bariyerdir. Vücudun toplam ağırlığının yaklaşık %16’sını deri oluşturur. Deri, kan basıncını, vücut ısısını düzenler, D3 vitaminini güneşle sentezler, vücudu kimyasal ve fiziksel zararlardan korur. Karbonhidrat, vitamin, yağ ve su depolar.

Deri yüzeyini yüksek moleküllü alkoller ve yağ asidi esterlerinden oluşan örtü ile kaplıdır. Bu örtü sayesinde der esnekliğini ve yumuşaklığını kazanır, deriyi kurumaktan korur, sem emerek derinin şişmesini önler ve derinin yüzeyindeki asitli yapı mikroorganizmalara karşı savunma oluşturur.

Deri aynı zamanda bir dış salgı organıdır. Terleme yolu ile bazı maddeler vücuttan atılabilir. Deri sayesinde D vitamini sentezi yapılabilir, vücudun ısı düzenlemesinde görev alır. Sahip olduğu zengin sinir ağı sayesinde sıcak, soğuk, ağrı, yanma, kaşınma gibi duyuların algılanmasını sağlar. Enfeksiyon ajanlarına karşı bariyer oluşturan derinin vücut ısısını düzenlemedeki rolü, özellikle yeni doğanlarda ve küçük süt çocuklarında büyük önem taşır.

Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir?


Bebeklerde Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerin ağlama nedenlerinden biri de ısı değişliğidir. Bebeklerin ısısı sizin ısınızla aynı olmayacaktır, dolayısıyla siz üşüyünce onlar da üşüyecek, siz terleyip bunaldığınızda onlar aynı şeyi hissetmeyecektir. Onlar için uygun hava sıcaklığı 18-22 derece arasındadır. Gereğinden fazla giydirilen bebekler için havanın uygun olup olmadığına bakmalısınız.

Bebeğin vücut ısısını kontrol etmek isterseniz, orta parmağınızı sırtına veya göğsüne dokundurduğunuzda ılıklık hissediyorsanız bebeğinizin bulunduğu ortam veya giydirdiğiniz kıyafetler içinde rahat olduğu anlamına gelir. Yeni doğan bebeklerde en sık görülen cilt hastalıkları arasında ısı değişikliğine bağlı olarak gelişen isilik ve pişik sorunlarıdır. Bununla beraber bebeklerde egzama, konak, doğum lekeleri, cilt soyulması ve mantar gibi birçok cilt hastalıkları görülebilmektedir.
 

Bebeklerde İsilik

Bebeklerde isilik, ter kanallarının tıkanması ile ortaya çıkan deri döküntüleridir. Artan hava sıcaklıklarına karşı vücut kendini korumak ve vücut ısı dengesini sağlamak için çok çalışmaya başlar ve çok çalışması neticesinde ter kanalları tıkanır ve ter dışarı atılamaz. Ter dışarı atılmadığından dolayı cildin yüzey kısmından sızarak küçük içi sıvı dolu kesecikler ve kızarıklıklar oluştururlar. İsilik kaşıntı ile beraber seyrederse ciltte yanma ve acılara neden olur.

Bebeğin cildinin hava ile irtibatının olmadığı yerler isilik olmaya daha müsaittirler. Deri kıvrımlarında, baş ve boyun kısmında ve bezlenen bebeklerin bel kısımları, bacak araları ve göbeklerinde sıklıkla karşılaşılır. Sıcak çarpması diye de bilinen isilik için bebeklerinizde dikkat edilmesi gereken önce temizlik sonra hava alan giysilerdir. İsilik ilk başta önemsiz deri döküntüsü gibi durur ama ilerleyerek egzamaya benzer görüntülerle yayılabilir.

Küçük bebekler sıcak havalardan dolayı isilikten en çok nasibini alanlar oluyor. Bazen hafif döküntülerle karşımıza çıkabiliyor, bazen de kırmızı kaşıntılı ve su toplamış halde görülebiliyorlar. İsilik, genelde sıradan deri döküntüsü olarak kabul edilir fakat eğer tekrar eden ve ilerleyen isilikler için gerekli önlem alınmazsa cilt enfeksiyonu yapabilir.

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer
 

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

Bebeklere sentetik ve teri emmeyen kıyafetlerin yerine ince pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve ortamın sıcaklığı bebeğin rahatsız olacağı kadar sıcak olmamalıdır. Bebeğinizi yıkarken isilik olan yerleri ovalamayın bu bebeğinizin canını yakabilir. Yıkadıktan sonra iyice kuruladığınızdan emin olun.

Nemli kalmaya müsait olan bacak araları, kol bacak kıvrımları ve ensesini iyice kuruladığınızı kontrol edin. Banyo esnasında ve banyodan sonra herhangi bir sabun, losyon, krem kullanacaksanız mutlaka doktorunuza sorun. Bebeğinizi rahatlatmak için sık banyo yaptırmak ve arada soğuk suya batırılmış temiz suyla kompres yapmak iyi gelecektir.
 

Bebeklerde Pişik

Cildin yeteri kadar kurutulmaması veya cildin nemlendirilmemesi, bebeğin temizliği sırasında herhangi bakteri veya enfeksiyona neden olacak şeylerle temas ettirilmesi bebeklerde pişiye sebebiyet verir. Daha çok bez bölgesinde görülen pişikler çoğu zaman bezin sık değiştirilmemesinden kaynaklanır.

Bebeklerde Pişik

Fakat aynı zamanda kullanılan bezin kalitesi de pişiklere neden olabilir. Bunun yanında yeterli derecede hijyenine dikkat edilmemesi, sabunla yıkanması veya temizlik mendillerinin alerji yapmasına bağlı da gelişebilir. Eğer pişik çok ilerlememiş ve kızarıklıklar yara görünümüne dönmemişse genellikle tıbbı bakım gerektirmez.

Pişik genellikle iki ya da üç gün içerisinde geçer. Pişik eğer ateş ve şişlikle beraber görülüyorsa doktorunuza danışmalısınız. Bebeğin altını temizlerken uymanız gereken kurallara uyduğunuz ve sık değişim yaptığınız sürece zor sorunların altına girmenize gerek kalmayacak kadar basit işlemler. İstenmeyen mikroplara karşı bebeğinizi korumanız çok zor değil.
 

Bebeklerde Egzama

Atopik dermatit ya da halk arasında bilinen adıyla egzama bebeklerde birçok nedene dayalı olarak ortaya çıkan kronik cilt hastalığıdır. Genel olarak çocuk yaşlarda başlar ve ileri dönemlerde bu alerjik rinite ve astıma dönüşür. Atopik dermatitte cildin koruyucu tabakası bozulur, bozulmayla da cildin su tutma özelliği azalarak cilt kurumaya başlar.

Bebeklerde Egzama

Kuruma sonucu pullanan deride kaşıntılar başlar ve atopik dermatit denilen hastalık ortaya çıkmış olur. Bu bozulmanın tam nedeni bilinmemektedir. Ciltte koruyucu bariyer yüzeylerinin pullanma ve kaşıntı sonucu açılmasıyla beraber, cildin içine girecek bakteriler için yol açılmış olur, bu atopik dermatitin daha da şiddetlenmesine yol açar. Cilt aynı zamanda bakterilere karşı savaşma gücünün de kaybettiğinden dolayı enfeksiyonlar baş gösterebilir.

Böylece sadece bir egzama olarak veya cildin kuruluğu olarak kalmaz, fırsatçı bakteri ve enfeksiyonların hücumuna açık hale gelen yaraya dönüşür. Atopik dermatit eğer çocuklarda oluşmuşsa, çoğunlukla atopik dermatitle beraber besin alerjileri beraber seyreder.
 

Bebeklerde Egzama Nedenleri Nelerdir?

 
  • Yumurta
  • Buğday
  • İnek sütü
  • Balık
  • Yer fıstığı
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Ev tozu akarları
  • Evcil hayvanlar
  • Polenler atopik hastaları için alerjik nedenlerdir.
 

Bebeklerde Cilt Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

 
  • Bebeğin terlemesinin önüne geçin ve terleyen kıyafetleri değiştirirken bebeğinizi ılık suya batırılmış suyla silin.
  • Bebeğinizin bol sıvı almasına yardımcı olun
  • Bebeğinizi güneşli havalarda bebek arabasında uzun süre tutmayın
  • Bebeğinizin altını sık temizleyin
  • Bebeğiniz çok terlediği için sıvı kaybedecektir, yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. Tırnaklarının uzamasına ve uzamış tırnaklarla kaşımasına müsaade etmeyin bu mikrop kapmasına neden olur.
  • Nemli kalmaya müsait olan bacak araları, kol bacak kıvrımları ve ensesini iyice kuruladığınızı kontrol edin. Banyo esnasında ve banyodan sonra herhangi bir sabun, losyon, krem kullanacaksanız mutlaka doktorunuza sorun.
  • Bebeğinizi rahatlatmak için sık banyo yaptırmak ve arada soğuk suya batırılmış temiz suyla kompres yapmak iyi gelecektir.
Bebeklerde Cilt Hastalıklarına Ne İyi Gelir

Bebeklerde Konak

Bebeklerde konak, saçlı deride görülen sarı renkli lezyonlardır. Ter bezlerinin iyi çalışmaması veya yetersiz çalışması durumlarında yağ bezlerinin tıkanarak deride pullanmaya ve kabuklanmaya neden olduğu gibi aynı zamanda anne sütünün de bu ne etken olduğu düşünülmektedir.

Bunların dışında alerjik yapılı bebeklerde bu lezyonların oluşumları daha çok gözlemlenmektedir. Genellikle 4 aya kadar olan bebeklerde görülen kafa derisindeki sarı renkli kuru lezyonlardır. Konağın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu dönemde bebeklerde ter bezlerinin yeterli çalışmamasından dolayı oluştuğu düşünülmektedir.

Bebeklerin başlarındaki konak bazen iltihabi durumlara gelebilir. Bu durumda doktorunuz başka ilaçlar reçete edebilir. Bebeklerde konak korkulacak bir durum değildir çoğu zaman kendiliğinden geçen ve kendini sınırlayan yapıdadır.
 

Bebeklerde Pamukçuk (Mantar)

Bebeklerde mantarların neden olduğu döküntüler bazen isiliğin arasında da ortaya çıkabilir. Pişikler genellikle küçük kızarıklıklar şeklinde olabilir, bazen de sulu pişikler olabilir. Fakat mantarlar daha çok iltihaplanma eğilimi gösterirler. Bebeklerde mantar hastalığı halk arasında pamukçuk olarak ifade edilmektedir. Genellikle Karbonatlı su ile mantar oluşan bölgeleri silmek yeterli olur.

Bebeklerde Pamukçuk (Mantar)

Bebeklerde pamukçuk (mantar), anne sütüyle beslenen her bebekte karşılaşılan sıradan bir durumdur genellikle temizliği yapıldığı zaman baş edilebilir ve önlenebilir bir durumdur. Pamukçuk, ağız içinde, dilde iç yanakta görülen mantarlardır. Anne sütü alan hemen her bebekte pamukçuk gözlemlenebilir.

Bazen birkaç döküntü şeklinde görülebileceği gibi bazen ağzın tamamen içini kaplayabilir. Tedirginlik verecek bir durum değildir genellikle evlerde bulunan karbonatın su ile karıştırılarak hazırlanması ile bu bölgeler silinebilir. Bir su bardağı suyun içerisine bir çay kaşığı kadar karbonat karıştırılarak bez yardımıyla veya pamukla bebeğin ağzındaki pamukçuklar silinebilir.
 

Bebeklerde Doğum Lekesi

Bebeklerde doğum lekelerinin en sık ve yaygın görüleni hemanjiom türü cilt lekeleridir ve her 100 bebekten birinde görülebilir. Porto şarabı lekeleri ise hemanjiom türü lekelerden sonra en fazla görülen lekelerdir ve 1000 bebekten dördünde görülmektedirler.

Bordo, kırmızı renkte olduğundan dolayı porto şarabı lekesi diye adlandırılmıştır. Fakat hemanjiom lekeler doğumda görüldükleri renkten daha sonra farklılaşarak %60 oranında renkleri açılırken porto şarabı lekelerinin renk açılımları olmaz ve doğumdan itibaren hangi renkteyse o renkte kalırlar.

Bebeklerde Doğum Lekesi

Doğum öncesi steril ve sıvı ortamdan, kuru ve steril olmayan bir ortama geçen bebeklerin yüzlerinde ve vücutlarının herhangi bir yerlerinde bazı lekeler görülebilir, bunlar ortama adapte oldukça kendiliğinden geçen ve korkulması gereken lekeler değildir.

Yine bebeklerde sinek ısırıklarına benzeyen lekeler görülebilir, bu tamamen bebeğin dış çevreye uyumundan kaynaklanan zararsız ve tedaviye gerek olmayan cilt lekeleridir. Bazı çocuklarda ise kuyruk sokumu bölgesinde aşırı tüylenme ile doğabilirler, bunu çocuk doktorunun görmesi lazımdır. Kalıtımsal olabilir, ırka bağlı olabilir ama bazen altında bir hastalık belirtisinin nedeni de olabilmektedir.

Hemanjiom türü cilt tümörler eğer cinsel organ bölgelerinde iseler dışkılama ve idrar yoluyla mikrop kapma ve enfeksiyonlara neden olacağından dolayı kan yoluyla yayılma göstererek ciddi rahatsızlara neden olabileceği göz önüne alınarak erken tedavi edilmeleri gerekir.
 

Bebeklerde Görülen Döküntüler ve Enfeksiyonlar

Bebeklerde döküntüye ve enfeksiyonlara neden olan başlıca hastalıklar suçiçeği, el ayak ağız hastalığı, kızamık, kızıldır.
 

Bebeklerde Suçiçeği Hastalığı

Ülkemizde çok sık karşılaşılan ve özellikle bahar aylarında görülen suçiçeği çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinse de daha önce suçiçeği geçirmemiş yetişkinler için de risk taşımaktadır. Bulaşıcı özelliği yüksek olan hastalık genelde klinik tedavi gerektirmektedir. Bir defa suçiçeği virüsü geçirmiş olmak genelde bağışıklık yaratır ancak ikinci kez geçirme olasılığı da bulunmaktadır.

Bebeklerde Suçiçeği Hastalığı

Bağışıklığı zayıf kişileri daha çok etkilediğinden dolayı hastaneye yatış yapılarak tedavisi söz konusu olan enfeksiyondur. Varisella zoster virüsünün (VZV) nden olduğu viral enfeksiyon hastalığı olan suçiçeği hastalığında virüsün bulaşması ile beraber 14 ya da 16 gün sonra döküntülerle kendini belli eder. Bu dönem kuluçka dönemdir. Ancak kuluçka dönemi 10 gün ile 21 gün arasında da değişiklik gösterebilir. Kuluçka döneminde döküntüler oluşmadan önce baş ağrısı, hafif karın ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik görülebilir.
 

Bebeklerde El Ayak ve Ağız Hastalığı

Yaz hastalıkları içerisinde en sık görülen el ayak ve ağız hastalıklarıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi özellikle ellerde, ayaklarda birtakım döküntüler ve ağız içi yaralarla beraber seyreden bir virütik hastalıktır. Bir virüsün neden olduğu bu hastalıkta genellikle antibiyotik tedavi kullanılmaz.

Çocuklarda görülen bu hastalığın ilk belirtisi yüksek ateşle beraber ortaya çıkmaktadır, 35-40 dereceye varan ateşler görülmektedir. Bu hastalığa bağlı olarak ağız içerisinde aft tarzı birtakım yaralar meydana gelir. Bu yaralardan dolayı çocuğun beslenmesinde bozukluklar görülür ve sıvı alımları azalır.

Bu yüzden enfeksiyon dönemi boyunca çocukları yeme konusunda çok zorlamamak gerekir fakat sıvı kaybını önlemek için özellikle yaşına uygun meyve suyu, süt, ayran gibi birtakım sıvı gıdalarla beslenmelidirler. Ateşi oldukça ateş düşürücü vermek, döküntülerinden dolayı ortaya çıkan kaşıntılar için doktorunuzun reçete edeceği birtakım losyonlar, kremler olabilir. Yine kaşıntıdan dolayı çocuk çok fazla huzursuz olursa doktorunuz birtakım alerji ilaçları reçete edebilir.
 

Bebeklerde Kızamık

Kızamık ülkemizde ve bütün dünyada sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Bulaştırıcılık oranının yüksek olması ve alınabilir önlemler ile hastalığın kolayca önlenebilir olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Kızamık belirtileri grip belirtilerine benzer belirti gösterdiği için ilk başta tanı koymak güçtür.

Bebeklerde Kızamık

Hastalık ilk başladığında hafif bir ateş sonrasında gözlerde akıntı gözlerde yaşarma boğaz ağrısı kuru öksürük şikayetleri ile ilk bulguları verir. Bu bulguları verdiği dönemde tanı koyması zordur. Hastanın bulguların başladığı iki üç günlük süre içerisinde yanak iç kısmında beyaz lekeler oluşmaya başlar.

Bu lekeler olduğu dönemde eğer doktora başvuru yapılırsa hemen tanı koyulabilir. Hastalığın ilerlemesiyle beraber kulak arkasından boyuna doğru yayılan, sonra yüz ve gövde, kol ve bacaklara doğru önce pembe sonra kırmızıya dönen ve vücutta kabarık döküntüler ile kendisini belli eder.
 

Bebeklerde Kızıl

Kızıl hastalığı genellikle bebeklik çağında görülen bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları bulguları ile ortaya çıkan yüksek ateş, dilde kızarıklık, yutma güçlüğü ve daha sonra dil üzerinde beyaz çilek görüntüsü alan bir duruma neden olur. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu genellikle yüz ve üst göğüs bölgesinde kırmızı döküntülere neden olurlar.

Genellikle 4 yaşa kadar hemanjiom türü cilt tümörlerine müdahale edilmezler çünkü bebeğin büyümesiyle orantılı olarak onlarda yavaş yavaş gerilerek ameliyatlara gerek kalmadan gerileyerek ve deride hafif gevşeklikler bırakarak küçülürler. Şarap lekesi türü olan tümörler eğer gözde tutunmuşsa, göz tansiyonu yapma olasılığı vardır.