Duruş Bozukluğu Nedir, Çocuklarda Duruş ve Postür Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Duruş Bozukluğu Nedir, Çocuklarda Duruş ve Postür Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir? Duruş bozukluğu, çocukların omurga, kaslar ve eklemlerindeki dengesizlikler nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu makalede, duruş bozukluğu kavramı açıklanarak çocuklarda duruş ve postür bozukluğunun sebepleri ele alınmaktadır. Hatalı oturma, yanlış yatak pozisyonu, düşük fiziksel aktivite düzeyi, zayıf kas tonusu, yanlış sırt çantası kullanımı gibi faktörler duruş bozukluğuna katkıda bulunabilir. Ayrıca, genetik faktörler, hızlı büyüme dönemleri, hormonal değişiklikler gibi doğal sebepler de duruş bozukluklarının ortaya çıkmasına etki edebilir. Bu makale, ebeveynlere ve bakıcılara çocuklarının duruş ve postür sağlığını desteklemek için bilgi ve rehberlik sunmaktadır.

Duruş Bozukluğu Nedir, Çocuklarda Duruş ve Postür Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Duruş Bozukluğu Nedir?

Duruş bozukluğu tıpta postür olarak isimlendirilmektedir. Düzgün bir omurga yapısı için baş ve çenenin dik durması, boyun arkasında, belde ve sırtta belli bir kavis olmasına bağlıdır. Her iki omzun simetrik olarak durması, bel oyuntusunun belli simetrik kaviste olması ve bacaklar da ideal düzgünlüğe sahip olmalıdır.

Karnın öne doğru eğrilmemesi, sırt ve kalçanın dışarı doğru çok çıkıntı yapmaması ve asimetrik bir eğrilik olmaması gerekir. Ayak topuklarının yeteri derecede yüksek olması, vücuda yandan bakıldığı zaman kavislerinin kamburluk ve fazla çıkıntılı görüntü vermemesi gerekir.

Duruş bozukluğu çocukların oturmayı öğrenmeye başladıkları dönemden, emekleme ve yürüme dönemlerine uzanan bir süreçtir. Bebeklerde omurganın gelişmeye ve güçlenmeye başladığı dönemde korunması önemlidir. Yürümeye başladıkları dönemden itibaren düzgün yürüyebilecekleri ayakkabıları seçmek ve sandalyede oturtulduklarında dik oturmalarına dikkat etmek gerekir.

Çocuklarda Duruş ve Postür Bozukluğunun Sebepleri
 

Çocuklarda Duruş ve Postür Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda postür ya da duruş bozukluğuna neden olan üç önemli etken bulunmaktadır, bunlar:


1- Lordoz

Boyundaki kavisli ve koruyucu eğriliğin bozulmasına boyun düzleşmesi denilir. Bu eğriliğe neden olan, boyunun yanlış pozisyon alması, yanlış pozisyonda oturulması, kollara yüklenen yükün eşit olmaması, eşyaları itip çekerken boyuna aşırı yüklenilmesi boyun kaslarının güçsüzlüğüne neden olmaktadır.

Boyun düzleşmesinin en etken nedeni pozisyon bozukluklarıdır. Ayakta dik dururken, otururken ve yatarken omurganın ne kadar desteklendiği çok önemlidir. Belde lordoz oluşmasının nedenleri ise akondroplazi yani cücelik nedeniyle omurga kıvrımının fazla artış göstermesi, fazla eğrilmesi durumudur.

Bir diğer nedeni ise kemiklerin diziliminden kaynaklanan sorunlardır. Aşırı kilolu olmak veya obezite de vücut iskelet yapısına fazla yük bindireceğinden dolayı omurga kavisinde değişimlere neden olmaktadır. Bir diğer neden ise osteoporozdur, tip2 diyabet, kanser ve kalp hastalıkları da lordoz için risk taşıyan nedenler arasındadır.


2- Kifoz

Sırt omurgasının belli bir açısı vardır ve açının normal boyutlarının dışına çıkması ve artmasına kamburluk yani kifoz denilmektedir. Kifozun nedenleri arasında doğuştan omurganın eksik oluşudur ya da omurgada bir yapışıklık söz konusudur ve bu durum yaş ilerledikçe ortaya kamburluk görüntüsü çıkarmaktadır.

Diğer kifoz nedenleri ise neden olduğu henüz bilinmeyen sebeplerden dolayı ortaya çıkan kamburluklardır. Bu tür kamburluklar daha çok orta yaş grubunda ve daha çok gençlerde görülen bir kifoz şeklidir ve giderek artan bir kamburluk hali söz konusudur.

Bir başka kifoz nedeni ise romatizmal hastalık olan ankizolan spondilit hastalığıdır. Bunda da kamburluk giderek artmakta ve omurgada ilerleyici deformasyonlara neden olmaktadır. Bir diğer kamburluklar ise günümüzde sık görülen neden olan travmalar, kazalar ve omurga kırıklarıdır ve bunlarda kamburluğa yol açabilmektedir.

Ayrıca omurga tümörleri kamburluğun bir başka nedenidir. Omurga enfeksiyonları özellikle tüberküloz önemli bir nedendir kamburlukta. Bir başka neden ise geçirilmiş cerrahilere, ameliyatlara bağlı veya yetersiz cerrahiye bağlı omurgada yeteri kadar destek bırakılmadığı zaman öne doğru eğilme bir kamburlaşma ortaya çıkabilir.
 

3- Skolyoz

Skolyozun nasıl ortaya çıktığı ve neden oluştuğu konusunda kesin bir bilgi ortaya konulmamıştır. Bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir ve omurganın eğrilmesine neden olan skolyoz eğriliği omurganın herhangi bir bölümünde görülebilir.

Doğumla beraber görülen skolyoz eğrilik aynı zamanda travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda tedavi yöntemlerinde farklılık gösterir. Anne karnında bebeğin gelişim bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan omurga eğrilikleri omurga kusuru olarak kabul edilmektedir.

Eğrilikler doğumdan itibaren belirgin özellik ortaya koymayabilir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak eğriliğin artması ile anomali gözlemlenebilir. Omurga gelişim kusuru nedeni ile bazı omurgaların arasındaki bağların birbiri ile kaynaştığı gözlemlenir.

Dış görünüş olarak bedenin ya sağa ya da sola doğru eğriliğine neden olan bu görüntü ilerlemeden genellikle belirti vermeyebilir. Kız çocuklarında erkek çocuklara nazaran daha fazla görülen skolyoz eğrilik özellikle gelişim döneminde artış gösterir.

İskeletin uzama ve gelişme gösterdiği ergenlik döneminde eğrilik de artışa neden olarak bedenin sağa ya da sola doğru eğrilmesine neden olur. Eğer omurganın gelişimini tamamlamadan tanısı ve tedavisi başlatılırsa eğrilikler kontrol altına alınabilir. Böylece omurga gelişimini tamamlamadan düzenli kontroller sayesinde hastalığın kontrolü sağlanabilir.

Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir
 

Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Duruş bozukluğuna bağlı olarak gelişen omurga sorunları ve omurga eğrilikleri için ortopedi bölümüne gidilmelidir.
 

Duruş Bozukluğu Tedavisi

Lordoz tedavisi, belde oluşan eğriliğin, kavisin miktarına göre değişiklik gösteren bir tedavi yöntemidir. Öncelikle ortaya çıkan semptomların iyileştirilmesi amaçlanır. Lordoz nedeniyle ortaya çıkan ağrıların azaltılması, şişliklerin azaltılması için ağrı kesiciler reçete edilebilir.

Doktor gerekli görürse fizik tedaviye yönlendirebilir. Vücuda baskı yapan fazla kilolar varsa diyet önerilebilir. Egzersiz, fizik tedavi, ilaç tedavisi gibi yöntemlerle başarı elde edilemeyecek durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Kifoz tedavisi, hastadaki kamburluk oranı 55 ve 70 arası bir kamburluksa hastaya kifoz korsesi verilmektedir. Kamburluk derecesi 70’in üzerinde olan hastalar için cerrahi müdahale gerekmektedir.
Skolyoz tedavi ise karın ve bel kaslarını güçlendirmeye yönelik fizik tedavi ve egzersizleriyle beraber hastaya duruş eğitimleri de verilmektedir. Bazı kasların esnetilmesi ve bazı kasların güçlendirilmesi şeklinde yapılmaktadır.

Ancak fizik tedavide amaç kasların gerektiği kadar esnetilmesi ve güçlendirilmesidir. Kasa yapılacak aşırı baskılar ve zorlanmalar tedavide amaçlanmaz. Eğriliğin derecesine göre uygun tedaviler göz önünde bulundurulur. Fizik tedaviler sonrası hasta günlük yaşamını daha rahat sürdürebilir ve hastalığın engellenmesinde fayda sağlayabilir.

Tedavide öncelikli olan eğriliğin kontrol altına alınmasıdır. Özellikle gelişme çağında eğriliğin gelişme ile hız kazanması göz önüne alındığında bu dönemde hastanın tedavi altında olması oldukça önemlidir.

Aynı zamanda çocuğun göğüs kafesi, akciğerlerin gelişimi ve omurgasının gelişimi engellenmemesi için korse tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Skolyoz aynı zamanda kas erimesi gibi nörolojik hastalıklar, kas felci, beyin felci, çocuk felci gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.

Bu dönemde hastada skolyoz gelişim tedavi için son derece önemlidir. Hastalarda meydana gelen duyu kusurları ve solunum güçlüğü ortaya çıkabilmektedir. Cerrahi müdahalenin gündeme geleceği böyle durumlarda sorunlar büyük ölçüde engellenebilmektedir.