Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir? Çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları, burun, boğaz, sinüsler ve solunum yolunun üst kısımlarını etkileyen çeşitli enfeksiyonlar ve rahatsızlıklardır. Bu makalede, çocuklarda sık görülen üst solunum yolu hastalıkları ele alınmaktadır. Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit (boğaz enfeksiyonu), bademcik iltihabı gibi hastalıkların belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri açıklanmaktadır. Ayrıca, çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için alınabilecek önlemler ve sağlıklı yaşam tarzı önerileri de sunulmaktadır. Bu makale, ebeveynlere, bakıcılara ve sağlık profesyonellerine çocukların üst solunum yolu sağlığını anlamaları ve korumaları için bilgi ve rehberlik sağlamaktadır.

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Kış aylarında çocukların geçirdiği hastalıkların geneli mikrobik enfeksiyonlardır. Havaların soğuması, kapalı ortamlarda insanların daha fazla vakit geçirmesi, okulların açılması gibi nedenlere bağlı olarak bulaşma riskini de artırır. Grip, nezle, bronşit, soğuk algınlığı, zatürre, sinüzit ve larenjit gibi solunum yolları enfeksiyonlarda da artış görülür.

Çocuklarda en sık görülen üst solunum yolu hastalıkları şunlardır;
 

Çocuklarda Nezle

Nezle her mevsim görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bir hafta içinde kendini sınırlayan ancak burun akıntısı, gözlerde yaşarma, öksürük, halsizlik, burun tıkanıklığı gibi şikayetlere neden olan nezle özellikle ılıman iklime sahip bölgelerde daha sık yaşanmaktadır.

Çocuklarda Nezle

Çocukların okul döneminde birbirlerine bulaştırdıkları solunum yoluyla havadaki damlacıklarla geçen nezle genelde hafif seyirli geçen hastalıktır. Nezle olan kişinin hapşırması, öksürmesi ile bulaşan ve gözlerde kızarıklık, hafif ateşin eşlik ettiği belirtiler gösterir.

Solunum yolları üzerinde etkili olan bir hastalık olduğundan dolayı solunum yollarında yanma hissi meydana getirir. Nezle genelde bir haftada iyileşme gösterir ama gerekli tedavi yapılmazsa zatürreye, orta kulak iltihabına ve sinüzite neden olabilir. Nezleye neden olan yüzden fazla virüs bulunmaktadır.
 

Çocuklarda Nezle Belirtileri

 
  • Gözlerde kaşıntı
  • Gözlerde sulanma
  • Gözlerde kızarıklık
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Burun kaşıntısı
  • Hapşırık
  • Geniz akıntısı
  • Öksürük
  • Halsizlik

Nezle tedavisi ateşi düşürmek, burun tıkanıklığını gidermek, öksürük ve geniz akıntısını tedaviye yöneliktir. Nezleye virüsler neden olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilmezler.
 

Çocuklarda Grip

Çocukların ve bebeklerin bağışıklık sistemi yeteri derecede gelişmediğinden dolayı virüs ve bakteri enfeksiyonlarına çabuk yakalanırlar. Okul öncesi çocuklar daha çok aile bireyleri ve çevreden grip enfeksiyonuna maruz kalırken okul çağındaki çocuklar ise kalabalık ortamlardan ve okul çevresinden aldıkları mikroplar yüzünden hastalanırlar.

Çocuklarda Grip Neden Olur

Grip enfeksiyonu nezleye nispeten daha ağır geçer. Hastalığa ateş, öksürük, burun tıkanması, burun akıntısı ve halsizliğe neden olur. Grip nedeniyle ortaya çıkan ateşin 3 gün içinde sınırlanmış olması gerekir. Uzun süren ateş başka hastalıkların şüphesini akla getirir. Çocuklarda gribal enfeksiyonlarının iyileşmesi çocuğun bağışıklık sistemine ve vücut direncine bağlı olarak değişir.

Çocuklarda gribin kolay atlatılması için beslenmelerine dikkat edilmeli ve bol su içirilmelidir. Çocuğun istirahat etmesi sağlanmalı ve yüksek ateş durumunda ılık uygulama yaparak ateşi düşürülmelidir. Ateş düşürücü şuruplar ve ılık uygulama ateşini düşürmüyorsa doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.
 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Orta kulak enfeksiyonu en fazla 4 yaş ile 9 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Bu yaş grubu aralığındaki çocuklarda orta kulak havalandırması az olduğundan dolayıdır. Çocuklarda östaki borusunun normalden daha dar olması enfeksiyonlar sırasında iyice daralır ve orta kulak havalandırması içeri hava girmediğinden dolayı kulak içinde basınç artar. Orta kulakta basıncın artması sonucu östaki borusu etraf dokulardan sıvı çekmeye başlar.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Orta kulakta sıvı birikmesi sonucu ödem oluşur. Biriken sıvı başlarda mikropsuzdur ancak sıvı içinde mikroorganizmalar çoğaldıkça ortak kulak enfeksiyonuna neden olurlar. Orta kulak iltihapları tedavi edilmediklerinde ya da iyi tedavi edilmediklerinde her gribal ve benzeri enfeksiyonlarda östaki borusunda meydana gelen tıkanmalar ve enfeksiyonlar sonucu iç kulak iltihabına neden olabilmektedir.

Orta kulak iltihabı, orta kulakta bulunan sıvının enfeksiyonlar sonucu iltihaplanmasından kaynaklanır. Orta kulak, östaki borusu adı verilen ve burun ile geniz arasında irtibatı olan bir yapıdadır. Bu yüzden orta kulak iltihapları burunda veya genizde meydana gelen enfeksiyonlardan etkilenerek iltihaplanırlar. Burunda ve genizde oluşan enfeksiyon kaynaklı iltihaplanmalar östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşarak çocuklarda orta kulak iltihaplanmasını meydana getirirler.
 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri

 
  • Kulakta akıntı
  • İşitme güçlüğü
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Kulakta ağrı
  • Uyku problemleri
  • İştahsızlık
 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Çocukları orta kulak enfeksiyonundan koruyabilmenin yolu burunlarını açık tutabilmektir. Çocuklarda orta kulak iltihabı tedavisi iltihabı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Eğer enfeksiyon sonucu iltihaplanmaya karşı bir cerrahi müdahale gerekiyorsa bu orta kulaktaki iltihaplanmayı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Orta kulaktaki iltihapla beraber, orta kulağı oluşturan kemiğe doğru ve oradan iç kulağa doğru bütün dokular tamamen temizlenir.

Tedavide ayrıca ateş düşürücü, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Orta kulak iltihapları genellikle kreş çocuklarında, okul çağı çocuklarında, çocukların yanında sigara içilmesi durumlarında ortaya çıkmaktadır. Çocuk sık sık enfeksiyona maruz kalıyorsa herhangi bir alerjisi olup olmadığı araştırılmalı veya geniz etinin varlığı sorgulanmalıdır.
 

Çocuklarda Sinüzit

Burnun tıkanması birçok enfeksiyona eşlik edebilir. Burun mukuslarının şişerek burun yolarını tıkamasına sinüzit denilmektedir. Çocuklarda sinüzit, geniz eti ve kemik eğriliği nedeniyle yaşanılan burun tıkanıklığı nedeniyle de şişebilir. Grip ve nezle gibi basit enfeksiyonlar nedeniyle burun içindeki boşlukların ve sinüzitlerin dolması hastalığın geçmesiyle beraber geçer. Fakat bazen nezle ve grip geçtiği halde sinüs kanalları tıkalı kalır ve sürekli tıkalı kalmasına bağlı olarak da kronik sinüzit durumu yaşanır.

Çocuklarda Sinüzit
 

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri

Çocuklarda sinüzit belirtileri, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük, horlama, uyku bozukluğu, öksürük ve ses kısıklığı gibi şikayetlere neden olur.
 

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Çocukluk döneminde sinüzit bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar ve tekrar eden burun tıkanıklıkları, tam tedavi edilmeyen sinüzit iltihapları çocuklarda kronik sinüzite kolayca dönebilmektedir. Burun boşluğunun her iki yanında bulunan sinüzitler, göz çevresinde, alın bölgesinde, kaşların üstünde ve her iki yanak bölgesinde yer alırlar. Bu bölgeler nezle grip gibi hastalıklar yüzünden tıkandığında genellikle ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihapları yok edici türden ilaçlar reçete edilerek tedavi edilmektedir.
 

Çocuklarda Bronşit

Mevsimsel değişiklik dönemlerinde görülen bronşit, akciğerlerdeki bronş adı verilen hava keseciklerinin enfeksiyonuna denilmektedir. Enfeksiyon nedeniyle bronşlar tıkanır ve daralmalar meydana gelir. Bronşlarda daralma sonucu akciğerler fonksiyonunu yerine getiremez ve solunum yolu problemleri ortaya çıkar.

Çocuklarda Bronşit

Bronşit genellikle 2 yaş altı çocuklarda görülür. Bronşitten RSV adı verilen virüs sorumludur. Akciğer hava keseciklerinin RSV virüsü nedeniyle iltihaplanması sonucu hava yolu mukozasında ödem meydana gelir.

Sık ve tekrarlayan öksürük hastalığın en önemli belirtisidir. Çocuklarda bronşit üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan dolayı hapşırma, öksürme, burun akıntısı, solunum güçlüğü hastalığa eşlik eder. Solunum güçlüğünü öksürük atakları takip eder ve çocuğun hırıltılı nefes almasına neden olur.
 

Çocuklarda Bronşit Tedavisi

Çocuklarda bronşit tedavisi ortaya çıkan semptomları tedavi etmeye yönelik ateş düşürücüler, öksürük rahatlatıcı ilaçlar reçete edilebilir. Bazı durumlarda çocuğun daha rahat nefes alabilmesi için soğuk buhar uygulaması yapılabilir.
 

Çocuklarda Zatürre

Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu zatürre bulaşıcı özelliği olan ve bağışıklık sisteminin baskılandığı ya da zayıf düştüğü çocuklarda görülür. Bu yüzden zatürreden korunmanın en iyi yolu bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Zatürre bakterisi nedeniyle enfeksiyon olan hastanın öksürmesi ve hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıklardan bulaşır.

Çocuklarda Zatürre
 

Çocuklarda Zatürre Belirtileri

 
  • Nefes darlığı
  • Hışıltılı öksürük
  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • Öksürük
  • Ateş
  • Titreme
  • Beyaz, sarı veya yeşil renkte balgam
  • Göğüste ağrı
 

Çocuklarda Zatürre Tedavisi

Tedavide hasta çocuğun solunum yollarını açmak, öksürük, ateş ve balgam için ilaçların reçete edilmesi şeklindedir.